Cea mai importantă caracteristică a oricărui încălzitor este – puterea. De ea depinde suprafaţa pentru care este preconizat încălzitorul. Pentru o încăpere ce nu este încălzită dar posedă o izolare bună, este necesar aprox. 1 kWt pentru 25-27 m³ (p/u un apartament tipic – 1 kWt la 10 m³ cu înălţimea standartă a tavanului de 2,5 m). Pentru o încăpere locativă, care este conectată la încălzirea centralizată, este suficient un încălzitor electric cu puterea de 1.0 – 1,5 kWt p/u un apartament de 20-25 m³.

Calculul puterii necesare a încălzitorului p/u fiecare cameră este foarte uşor- este necesară doar cunoaşterea suprafaţa încăperii.


Ce tipuri de încălzitoare există?

 • Radiatoare cu ulei
 • Convectoarele
 • Aerotermele
 • Încălzitoare infraroșii
 • Climatizatoarele invertor

  Radiatoare cu ulei

  • Radiatoare cu ulei - sunt ideale pentru încălzirea apartamentelor. Sunt silenţioase, econome şi sigure. Un astfel de radiator este deajuns pentru încălzirea salonului sau a dormitorului. Radiatoarele cu ulei sunt dotate cu roţi şi pot fi uşor duse dintr-o cameră în alta. Vara, ele cu uşurinţă pot fi ascunse în garaj, dulap, etc.

  Plusuri: temperatura încălzirii corpusului moderată (aprox. 60C), fapt ce nu duce la ”arderea” aerului din încăpere, este antiincendiar, silențios, unele modele sunt dotate cu termostate și timere și nu necesită deconectare, mobilitate înaltă (dotarea cu roți aoferă posibilitatea de schimbare ușoară a locului).

  Minusuri: încălyirea încăperii necesită un timp îndelungat (însă ele și păstrează căldura un timp mai îndelungat), temperatura suprafeței radiatorului (nu permite de al atinge), mărimile relativ mari.

  Convectoarele

  • Convectoarele - Se folosesc în apartamente și oficii, la vile, case, iar pe lîngă aceasta, pot fi folosite ca sistemul de încălzire de bază. Pot fi folosite în orice încăpere. Procesulde încălzire are loc pe baza trecerii aerului prin elementele de încălzire. Circularea are loc pe baza diferenței de densitate a aerului rece și aerului cald: aerul rece , încălzindu-se se ridică în sus, iar în locul lui se așează partida următoare de aer rece.

  Plusuri: Datorită termostatului nu necesită deconectare manuală, mobilitate înaltă (dotarea cu roți oferă posibilitatea schimbării dintr-o cameră în alta). Antiincendiar. Silențios. Posibilitatea de instalare pe orice perete. Randament înalt – 99%. Încălzirea spațiului foarte rapidă. Sunt protejate înpotriva supraîncălzirii. Posibilitatea de programare. Convectoarele pot fi unite într/un sistem de încălzire electric. Dimensiuni relativ mici. Corpus neted și plat.

  Minusuri: fluxurile de aer pot duce nu doar la transmiterea de căldură, dar și la posibila ridicare a prafului în încăpere.

  Конвекторы

  Aerotermele - cel simplu și accesibil încălzitor. Sunt folosite pentru încălzirea rapidă a încăperilor mici. Posedă puterea de 2,0 – 2,5 kWt. În comparație cu radiatorul cu ulei și convectorul, posedă mărimi mai mici. Aerotermele pot fi amplasate pe podea, pe masă, la fel, pot fi atașate pe perete.

  Plusuri: Încălzire foarte rapidă a aerului și distribuirea uniformă în tot volumul încăperii. Se deconectează în cazul căderii. Sunt protejate de la supraîncălzire. Datorită termostatului se reglează temperatura instalată și nu necesită deconectare. Sunt foarte compacte și estetice.

  Minusuri: Zgomotul produs în timpul lucrului șa turații mari. Poluarea aerului ca rezultat al arderii oxigenului și particulelor de praf. Praful ce arde pe spirala înfierbîntată poate produs miros neplăcut.

  Încălzitoare infraroșii

  • Încălzitoare infraroșii - sunt cele mai moderne și econome încălzitoare. Emițătorul din cuarț este perfect pentru încălzire temporară, în cazul în care nu este nevoie de a încălzi încăperea întreagă. Acest tip de încălzitoare, spre deosebire de alte tipuri de aparate, nu încălzește aerul ci obiectele ce se află în nemijlocit alui apropiere. Ele emit energie de căldură (la fel ca și soarele), care este absorbită de suprafețe (peretți, podea, tavan, mobilier, etc) și de oameni. Încălzitoarele infraroșii oferă posibilitatea de a forma zone cu încălzire locală și de a economisi energia electrică.

  Plusuri: economia energiei electrice, sunt silențiaose, la amplasarea deasupra zonei de lucru, oferă muncitorului condiții favorabile de muncă, fără necesitatea de încălzire a întregii încăperi.

  Minusuri: Este perfect pentru încplzirea zonelor stabilite, spre ex. spațiilor de lucru, etc.

  Climatizatoarele invertor

  • Climatizatoarele invertor - se deosebesc prin faptul că sunt ecologic curate, deoarece funcționează fără arderea combustibilului și nu elimină substanțe nocive în atmosferă. Pe lîngă acestea, ele se caracterizează prin economicitate: la atașarea la pompa de căldură, spre exemplu 1kWt de energie elctrică, în dependență de regimul de lucru și condițiilor de exploatare 3-5 kWt de energie termică.

  Plusuri: Oferă o viteză sporită de încălzire a încăperii. Sunt perfecte pentru folosirea oricărui tip de încăperi. Posedă un randament înalt la conectarea la pompa termică. Actualmente acest tip de încălzitoare reprezintă cel mai economic tip de încălzitoare pentru spațiul Dvs.

  Minusuri: greutatea mai mare a climatizatorului, din motivul că blocul exterior conține partea electronică și radiatoarele masive.  Toate masine de spalat prezentate puteți găsi aici:


 • Radiatoare cu ulei
 • Convectoarele
 • Aerotermele
 • Încălzitoare infraroșii
 • Climatizatoarele invertor


 • Linia fierbinte
  a supermarket-ului "BOMBA"
  pentru cumparatori:
  (+373-22) 26-00-26
  www.bomba.md

  Internet-magazin "BOMBA"
  (+373-22) 81-18-18
  Почта : im@bomba.md