Reduceri de top la întregul ecosistem Xiaomi 🫶🫶🫶 Reduceri de top la întregul ecosistem Xiaomi 🫶🫶🫶 Reduceri de top la întregul ecosistem Xiaomi
Detalii
  • Tehnică de bucătărie
  • Aparate de uz casnic
  • Telefoane, TV și Audio
  • Laptopuri și echipamente IT
  • Sport și activități
  • Frumusețe și sănătate
  • Casă și grădină
  • Tehnică auto
  • Produse pentru copii
Inapoi

Cum se alege un polizor unghiular ?

Polizorul este un instrument indispensabil atât în gospodărie, cât și pe șantier. În afară de funcția principală de  șlefuire, este des  folosit pentru tăiere și  lustruire. În  vânzare puteți găsi multe modele diferite, care diferă între ele prin funcționalitate și principiul de funcționare. Scopul acestui articol este de a găsi răspunsul la întrebarea: cum să alegeți un polizor pentru casa ta?

La ce să ne concentrăm atunci când alegem?

Cum să alegi un polizor? Există trei criterii principale pe baza după care selectăm un polizor:

● tipul de alimentare;

● diametrul cercului de lucru;

● caracteristica puterii.

Gama de lucrări posibile care pot fi efectuate cu un polizor va depinde de aceste proprietăți. Să ne oprim asupra fiecăruia mai amănunțit.

Principiul de funcționare

Majoritatea polizoarelor unghiulare sunt alimentate de la priză. Cu toate acestea, există un strat de dispozitive alimentate cu aer sau combustibil. Să vedem care polizor este mai bun.

Alimentarea de la rețea

Funcționează cu energie electrică de la  prizele obișnuite. Polizoarele cu alimentare  de la rețea sunt realizate pentru diferite „calibre” de rotații.

O astfel de mașină este perfectă pentru lucrări pe șantierul unde există acces la o priză. Se presupune prezența atât a instrumentelor profesionale, cât și a celor de uz casnic.

Avantajele acestui tip:

● combinație de putere și economie;

● preț accesibil;

● o gamă largă de accesorii;

● încredere ridicată și durată de viață.

Dezavantajul unui astfel de polizor este evident – dependența de  rețeaua de 220 V. În acest caz trebuie prevăzute anumite lucruri: lungimea suficientă a cablului și întreruperile de curent. Primul poate fi substituit cu un cablu prelungitor, dar al doilea exclude performanța instrumentului.

Baterie

Un astfel de polizor unghiular are dimensiuni mai mici, este limitat în alegerea diametrului discului, dar în același timp ne oferă posibilitatea de lucru pe termen scurt în care nu există electricitate constantă. Majoritatea acestor produse utilizează baterii Li-ion cu o tensiune de 12-18 V.

Dintre avantaje - un motor rotativ care asigură viteza de rotație necesară, oferind o sursă de energie relativ slabă. Greutatea redusă a polizorului vă permite să lucrați în locuri greu accesibile practic, fără a obosi. Aceeași proprietate conține încă un plus - ușurința transportării, mai ales dacă instrumentul conține o servietă.

Cu toate acestea, un polizor unghiular autonom este mult mai scump decât unul de rețea. Luând în considerare durata scurtă de viață a unei baterii, este necesar să cumpărăm baterii suplimentare și să le reîncărcăm. Toate acestea nu permit utilizarea acestuia ca instrument principal. Acest tip este potrivit pentru cei care utilizează  acest instrument din când în când pentru a efectua  lucrări mici unde nu există rețea.

Cu motor cu ardere internă

Cel mai mare format este și cel mai zgomotos. Lucrând cu un „ferăstrău” pe benzină, trebuie să utilizați o protecție specială pentru auz. Polizorul unghiular are un mâner special pentru a-l ține cu încredere cu două mâini. Spre deosebire de modelele mai mici, scopul său este de a tăia. Este utilizat în mod adecvat pentru lucrul cu fier, beton și piatră.

Avantaje - autonomie și putere. Taie rapid cele mai dure materii prime, este indispensabil atunci când se lucrează cu profile groase de metal, țevi, armături de beton. Nu necesită reîncărcare și energie electrică, deoarece are la bază un motor pe benzină. Poate fi instalat pe o masă specială, transformându-se  într-o mașină de tăiat specializată.

Dezavantajele sunt opuse: necesită achiziționarea de combustibil. Sensibil la supraîncălzire - cu o funcționare neîntreruptă, resursa se epuizează  rapid. Nu este nevoie să vorbim despre transportarea  confortabilă. Nu este inclus în categoria instrumentelor bugetare. Este utilizat în principal de atelierele staționare, echipajele de construcție și în producție.

Pneumatic

Rotația discului este asigurată de fluxul de aer forțat de lamele compresorului. Dispozitivul în sine nu are motor, ceea ce înseamnă că are o greutate redusă și nu are efect de temperatură - nu este nevoie de pauze pentru răcire. Funcționează în tandem cu un compresor. Dispozitivul trebuie să fie de înaltă calitate și adecvat caracteristicilor pentru a pompa o cantitate suficientă de aer fără întrerupere .

Rareori se găsește în condiții domestice, dar este indispensabil în producția staționară datorită a două avantaje - greutatea redusă și posibilitatea funcționării neîntrerupte pe tot parcursul schimbului. Prin urmare, există dezavantaje - necesitatea unui compresor cu volum mare și costuri.

De asemenea, merită să remarcăm  viteza mare de rotație, absența influenței umezelii și a zgomotului - sunetul va apărea doar în momentul contactului cu suprafața de lucru, dar nici acest lucru nu este critic. Ușor de reparat – reparația constă în înlocuirea rulmentului și a supapei de alimentare cu aer.

Diametrul discului

După ce ați aflat cum să alegeți un polizor unghiular după tipul sursei de alimentare, trebuie să decideți dimensiunea discului. Polizoarele standard sunt disponibile în dimensiuni de la 115 până la 230 mm maxim posibil. Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că discul tăie materialul nu pentru întreaga parte a diametrului, ci numai cu partea proeminentă a corpului. De exemplu, dacă lățimea polizorului este de cinci centimetri, atunci aproape jumătate din diametrul discului nu va fi implicat în procesul de lucru.

Ca să înțelegem mai bine, trebuie să le caracterizăm în funcție de dimensiunea discului.

Diametru (mm):

Descriere:

115

Cel mai mic diametru de disc pentru un polizor. Corespunde pentru lucrări   mici din gospodărie. Nu este recomandat pentru tăiere, de aceea este mai bun pentru șlefuire și lustruire. Un polizor mic înseamnă puțină putere, ceea ce înseamnă  și o greutate mai mică. Polizorul cu astfel de discuri devine cea mai bună alegere pentru lucrări mici. În producție, poate fi folosit  numai pentru o operațiune mică.

125

A doua dimensiune standard, mai populară în toate condițiile. 125 mm nu este nici prea  mult, nici prea  puțin, nu este greu și foarte convenabil. În același timp, o caracteristică tehnică decentă și un preț destul de mic. Este recomandat  atât pentru șlefuire, cât și pentru tăiere. Dar, trebuie remarcat faptul că nu este deosebit de eficient atunci când se lucrează cu materiale groase datorită adâncimii de pătrundere reduse a roții de tăiere. Cu toate acestea, va fi suficient pentru  gospodărie. Din acest motiv, a devenit cel mai popular model de pe rafturile magazinelor. În plus, cea mai largă gamă de discuri de tăiat și de șlefuit  este anume pentru acest format.

150

Nu este foarte popular în gospodărie, dar este un compromis atractiv între un polizor mare și unul mic, cu un buget mic și o gamă largă de sarcini. Dacă cineva nu poate să se decide între 125 și 180 mm ar trebui să aleagă această dimensiune. Ea face față cu succes metalului  și, în același timp, nu își pierde confortul. Cu toate acestea, o achiziție separată a două mașini unghiulare pentru parametrii de mai sus este mai practică.

 

180

Parametrul minim, suficient pentru prelucrarea materialelor diverse și, prin urmare, aplicabil în construcții. Un astfel de disc poate tăia țevi groase și se poate încerca și o cărămidă, dar în ultima versiune, trebuie totuși să tăiați materialul pe  partea din spate. Dar, în același timp, un astfel de polizor este dificil de utilizat pentru lucrări mici.

230

Cel mai mare diametru posibil la produsele standard. Necesită puțin efort atunci când se prelucrează cărămizi, teracote, scânduri și țevi. Dar absolut nu se potrivește pentru șlefuirea confortabilă și sigură, deși unii producători pot argumenta contrariul. O greutate mare și o supraabundență de putere, împreună cu un disc destul de mare, nu vor permite lucrări precise. Un astfel de polizor este necesar pentru reparații majore sau construcția capitală a unei case.

 

Reeșind din cele de mai sus, propunem niște recomandări privind diametrul discului de lucru. Toate discurile au propriile dezavantaje și avantaje - unele se potrivesc  pentru un scop specific, altele sunt mai mult sau mai puțin universale. Dacă cumpărătorul este pasionat de construcții, atunci merită să cumpărați două opțiuni simultan. În cazul , în care cumpărați polizor unghiular pentru lucrări mărunte, vă recomandăm de 125 mm. Pentru un viitor  șantier, la un buget redus, 180 mm va fi ideal.

 

Puterea

Puterea este un parametru important care influențează întrebarea: ce polizor să cumperi? Gama acestei valori pentru mașinile de șlefuit  medii este cuprinsă între 250-2000 W. Cu toate acestea, puterea în creștere nu este direct proporțională cu dimensiunea discului folosit. Prin urmare, comparația dintre diametru și putere nu este pe deplin corectă în acest context. Este mai corect să te bazezi pe condițiile în care se va folosi polizorul unghiular și destinația lui.

Dacă sarcina nu este tăierea plăcilor de beton și a fierului, atunci 600-900 de wați sunt suficienți pentru un polizor mic. Când instrumentul este selectat pentru lucrări dificile, 1000-1500 wați vom avea nevoie de o mașină cu discul 125. Cu cât este mai mare puterea, cu atât produsul va funcționa mai stabil la sarcini grele. Acesta este principalul parametru care nu-l lasă să obosească. În caz contrar, noul polizor unghiular se va arde. Evident, un polizor cu un disc 230 necesită cel puțin 2000 W. Discul în sine are o masă mare și, pentru a-l roti, aveți nevoie de o rezervă de putere. Același lucru este valabil și pentru cel mai mic format - 115 mm. Dacă intenționați să-l utilizați pentru prelucrarea abrazivă cu un disc gros, de exemplu, pentru curățarea cusăturilor sudate, atunci trebuie să luați un aparat cu o putere de 1000 wați sau mai mult.

Mecanismul  selectat  ia în considerare durata operațiunii, sarcina și masa discurilor care vor fi utilizate. Dacă cel puțin unul dintre cei trei parametri intră sub caracteristica „ridicat”, atunci polizorul unghiular ar trebui să aibă puterea maximă posibilă. Numai în acest caz va funcționa corect pe toată durata de viață.

Despre valoarea vitezei

Se afirmă adesea că frecvența de rotire a axului este unul dintre criteriile importante pentru selectarea polizoarelor unghiulare.Nu esta așa. Atunci când cumpărați un produs de calitate, nici nu ar trebui să atrageți  atenție la aceasta. Viteza optimă de lucru este stabilită în instrumentele profesionale și, în același timp, excesul nu devine fundamental.

Desigur, parametrul vitezei unghiulare este direct legat de diametrul cercului. Din acest motiv, polizoarele mari au un control al vitezei care vă permite să reduceți viteza pe măsură ce marginea se uzează, ceea ce vă va permite să schimbați viteza unghiulară la o valoare acceptabilă. Totuși, acest lucru este prevăzut  la un instrument de înaltă calitate, iar cele contrafăcute nu vor putea asigura funcționarea normală chiar și la o viteză de rotație mare.

Echipamente și opțiuni

Principalele caracteristici le-am examinatt. Cu toate acestea, polizorul  trebuie să aibă încă un parametru - ergonomia. Pentru a-l mări, la designul polizorului unghiular pot fi adăugate diverse funcții și accesorii suplimentare.

Geantă pentru  transportare și depozitare

Când cutia e de înaltă calitate crește siguranța instrumentului. Cutia  trebuie să prevină pătrunderea prafului și a murdăriei, precum și să protejeze împotriva impacturilor: dispozitivul poate cădea neintenționat. În plus, cutia ar trebui să fie convenabilă pentru transportare.

O fixare fermă este primul semn că polizorul e în siguranță. În același timp, ar trebui să fie păstrat fără elemente străine: curele, zăvoare, șireturi și alte lucruri. Într-o cutie  de înaltă calitate, puteți găsi sloturi pentru instrumente suplimentare și o cantitate mică de consumabile.

Pornire lină

Această funcție minimizează sarcina pe motor. Nu se pornește la putere maximă printr-o simplă apăsare a butonului, arzând în mod natural înfășurarea. În schimb, o pornire ușoară permite motorului să accelereze viteza treptat, pornind de la viteza minimă.

Utilizarea polizorului devine, de asemenea, mai confortabilă - cercul nu „mușcă”, nu se rupe la căderea de material dur și cutia de viteze nu lovește mâinile utilizatorului.

 

Buton de blocare

O opțiune care rezolvă problema cu 90% la modelele vechi este că nu trebuie să țineți apăsat comutatorul, ceea ce este obositor și distrage atenția. Prezența unei mici pârghii sau buton în corpul cârligului vă permite să fixați polizorul în poziția ON.

Oprire automată

O funcție de protecție care împiedică repornirea instrumentului după o situație anormală - deconectarea cablului de alimentare, întreruperea alimentării sau epuizarea combustibilului. Când problema este rezolvată, este suficient să porniți din nou polizorul.

Reglarea vitezei

Opțiunile de înaltă calitate și costisitoare se disting prin prezența acestei opțiuni. Vă permite să ajustați cifra de rotații pentru o anumită sarcină și mărimea cercului atribuit. Acest lucru elimină necesitatea mai multor polizoare unghiulare în scopuri diferite. Cu toate acestea, pentru prima dată trebuie să exersați pentru a înțelege ce viteză va fi optimă.

Stabilizator a vitezei de rotație

Funcție automată care nu necesită participarea operatorului la procesul de configurare. Determină viteza necesară pentru o sarcină specifică. Acest lucru optimizează tăierea și șlefuirea pentru a maximiza calitatea muncii dumneavoastră. Acest mod s-a dovedit la prelucrarea materialelor cu duritate diferită.

 

Echilibrare automată

Un atribut al unui instrument scump și de înaltă calitate. Reduce  bătaia  cercului de lucru pe măsură ce instrumentul se uzează. Este  nevăzut, iar diferența de procesare este nivelată, ceea ce crește confortul muncii. Este deosebit de important în procesul de șlefuire a unei piese.

Buzunar antipraf

Protejează produsele de praf care tind să se înfunde în mecanismele interne ale dispozitivului și să distrugă polizoarele datorită efectului abraziv. Este un detaliu simplu care poate crește durata de viață a polizorului de mai multe ori.

Am ajuns și la finele acestui articol.Cunoscând cerințele pentru acest instrument, este ușor de înțeles care polizor este mai bun. Un ultim sfat –optați pentru polizoarele din sortimentul magazinului  Bomba.

Alegeți polizor unghiular


Când vine vorba de alegerea unui frigider, fiecare dintre noi își dorește să găsească un model care să reziste mult timp și fără nicio reclamație. Cu toate acestea, varietatea de modele face dificilă alegerea opțiunii potrivite... Citiți ghidul

17.04.2024

Diminețile, o ceașcă de cafea este salvarea? Atunci, o cafetieră calitativă este esențial. Luați în considerare preferințele dvs, comparați mărcile și alegeți opțiunea perfectă, iar articolul nostru vă va ajuta cu siguranță în acest sens.

11.04.2024

Geniala invenție a omenirii – aparatul de cafea. Datorită acestuia, avem șansa zilnic să savurăm din aroma revigoratoare a cafelei. Cum să alegem cafeaua cea mai bună, care să corespundă așteptărilor personale, aflăm în continuare.

03.01.2024

În perioada 1 noiembrie – 30 noiembrie 2020, în reţeaua de magazine Bomba are loc promoţia: «Avantaj dublu cu Vitek. Procurară tehnica Vitek în valoare de la 999 lei și participă la extragerea momentană a premiilor de valoare!»

30.11.-0001